Week van de official
10/10/2021 \\ Club

Afgelopen week was het de 'Week van de official'.
Voetbal Vlaandere telt 2998 officiële scheidsrechter en 3 daarvan zijn aangesloten bij SV Breugel;  Paul Roeffaers, Patrick Drieskens en Jochen Heyligen. Tijd dus om hen eens in de picture te zetten.
Paul fluit nog wekelijks zijn jeugd en reserven wedstrijden en zijn conditie moet niet onderdoen ten opzichte van de spelers (in tegendeel zelfs). Patrick is behalve scheidsrechter in de reserven reeksen ook assistent-scheidsrechter in 3e provinciale. Jochen is de 'jongste' van de 3 en fluit de seniors tot 2e provinciale.

Wie of wat heeft jullie geïnspireerd om scheidsrechter te worden?

Paul: Ik was al jaren jeugdtrainer; er was op een bepaald moment geen kadetten, scholieren of junioren ploeg en dus besloot ik om de cursus scheidsrechter te volgen.
Patrick: Walter Vromans heeft me de vraag gesteld , daar ik al scheidsrechter was bij het cafevoetbalgebeuren.
Jochen: Een voormalig assistent-scheidsrechter uit 1e nationale en toemalig collega op het werk, Danny Theuwissen, vertelde over zijn ervaringen als official.  En besloot daarom ook eens de sprong te wagen als scheidsrechter.

Hoelang zijn jullie al scheidsrechter?
Paul: reeds 16 jaar
Patrick: 7 jaar
Jochen: 13 jaar

Wat zijn de leuke aspecten aan de job als scheidsrechter? Of wat was de leukste ervaring/wedstrijd als scheidsrechter?
Paul: Liefde voor het voetbalspel; fysieke uitdaging, week na week. Wedstrijd trachten in goede banen leiden is mijn wekelijks doel.
Patrick: Als beide trainers na een wedstrijd zeggen dat ik goed gefloten heb , ben ik ook tevreden.
Jochen: De sportieve spanning voor een belangrijke topper of derby wedstrijd.

Wat zouden jullie graag anders zien in de job als scheidsrechter?
Paul: Meer respect mag wel. De ontvangst bij sommige ploegen laat veel te wensen over en dat kan en zou beter moeten.
Jochen: Dat spelers en trainers aangemoedigd worden het officiële boekje 'Regels van het voetbalspel' en de nieuwe richtlijnen aan de referees eens door te nemen voor het seizoen. Het zou een pak frustraties langs beide kanten wegnemen.

Hoelang denken jullie nog door te gaan als scheidsrechter?
Paul: Doorgaan zolang ik het leuk vind en fysiek aankan.
Patrick: Zolang de gezondheid en de fysieke conditie het toelaat.
Jochen: Zolang ik uitkijk naar de volgende aanduiding op RefAssist en de fysiek het toelaat.

Hoe zou men meer scheidsrechter kunnen recruteren?
Paul: Goede opleiding, goede begeleiding; niet te jong bij de seniors zetten (maar de talenten ook laten doorstromen).
Patrick: Betere opvolging en begeleiding van de jonge scheidsrechters
Jochen: Een positievere houding tegenover de scheidsrechter (vooral in de media).  Opleiding en begeleiding van (jonge)scheidsrechters is de afgelopen jaren al in positieve zin geëvolueerd, maar men mag niet op de lauweren rusten.  Ook de clubs zelf zouden wat meer initiatief mogen nemen.